Czosnek niedźwiedzi – właściwości zdrowotne, kulinaria, ciekawostki.

Czosnek niedźwiedzi – właściwości zdrowotne, ciekawostki

Szacowany czas czytania: 4 minuty

Czosnek niedźwiedzi (Allium ursinum L) botaniczna ludowa nazwa trzemucha, a także czosnek babny, babczy, psi lub cebula czarownic. Czosnek niedźwiedzi to roślina lecznicza, przyprawa oraz roślina ozdobna. Rośnie dziko, zajmuje rozległe obszary lasów liściastych, porasta najniższe, przyziemne warstwy, preferuje gleby wilgotne i lekko kwaśne. Występuje w zachodniej i środkowej oraz wschodniej i południowo-wschodniej części Europy, a także Azji.

W Polsce spotykany jest w niektórych partiach Sudetów, na Pogórzu Karpackim, w rejonie Kotliny Sandomierskiej, a także zboczach Babiej Góry. Występuje również na obszarze Wielkopolski, Ziemi Lubuskiej, na Mazowszu, Podlasiu i Ziemi Łódzkiej. Nieco częściej spotykany, jest w środowisku naturalnym Pojezierza Pomorskiego i Mazurskiego gdzie, jest pod częściową ochroną.

Czosnek niedźwiedzi jest popularny w Rosji, na Ukrainie, na Kaukazie.

Substancje lecznicze czosnku niedźwiedziego.
1. Związki flawonoidowe, aminokwasy, saponiny, cukry, związki śluzowe.
2. Witaminy typu C, B1, B2, PP., prowitamina A.
3. Sole mineralne (potas, magnez, wapń).
4. Rzadkie mikroelementy m.in. nikiel, chrom, kobalt.
5. Olejki eteryczne zawierające siarczki i allicynę.
Czosnek niedźwiedzi zawiera najwięcej organicznych związków siarki ze wszystkich roślin w Europie.

Właściwości zdrowotne czosnku niedźwiedziego.

1. Czosnek niedźwiedzi zawiera siedem razy więcej niż czosnek zwyczajny aktywnej siarki, która pełni ważną funkcję w procesie przemiany materii, wytwarza niezwykle silne enzymy trawienne powodujące detoksykację organizmu z metali ciężkich, środków ochrony roślin i innych szkodliwych substancji.

2. Zapobiega zakrzepicy — czosnek niedźwiedzi zmniejsza lepkość krwi, wpływa na rozszerzenie naczyń krwionośnych i obniża ciśnienie, zmniejsza ryzyko choroby zapalnej naczyń tętniczych, choroby niedokrwiennej serca, wywiera korzystny wpływ nie tylko na serce, ale na cały układ krążenia. Jedzenie czosnku dzięki adenozynie łagodzi zaburzenia rytmu serca.

3. Zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów, dzięki silnym przeciwutleniaczom.

4. Jest jednym z najskuteczniejszych środków stosowanych do zwalczania Candida albicans (bielnik biały), grzyba pasożytniczego zaliczanego do rzędu drożdżaków, który naturalnie występuje na skórze, w bakteriach żyjących w przewodzie pokarmowym i układzie moczowo-płciowym.

5. Posiada duże ilości żelaza, stosowany jest w leczeniu anemii z niedoboru żelaza.

6. Zdrowe włosy, paznokcie i skóra to ocena naszego stanu zdrowia. Związki siarki to jedna z głównych składowych białka, z którego zbudowane są włosy, paznokcie i częściowo naskórek, oraz kolagenu, który opóźnia proces powstawania zmarszczek.

7. Zawarte w czosnku niedźwiedzim związki siarki, skuteczne są w leczeniu i profilaktyce schorzeń, o charakterze przewlekłym, spowodowanych stanem zapalnym w obrębie stawów, kości i mięśni, pomaga na reumatyzm.

8. Wykazuje silne działanie antywirusowe — jest naturalnym antybiotykiem, pomaga zwalczać bakterie, wirusy, pasożyty i grzyby, wspomaga produkcję przeciwciał, które są najważniejszym elementem układu odpornościowego.

9. Wspomaga układ pokarmowy — przyspiesza i wspomaga wydzielanie żółci, wspomaga trawienie, pracę jelit, regeneruje błonę śluzową jelit, zapobiega wzdęciom.

10. Pozytywnie wpływa na krążenie krwi, szczególnie w obrębie serca i głowy, jest sposobem na migreny i szum w uszach.

11. Inne zastosowanie czosnku to leczenie szkorbutu, gorączki, braku apetytu. Czosnek wspomaga organizm przy zapaleniu oskrzeli, astmie, biegunce, wspomaga pamięć.

12. Dzięki wielu składnikom odżywczym czosnek niedźwiedzi wpływa leczniczo na układ oddechowy, pobudza produkcję śluzu w drogach oddechowych, ułatwia odkrztuszanie. Łagodzi objawy takie jak kaszel, nieżyt gardła, krtani, katar.

Przeczytaj również:

Ciekawostki historyczne.

Ślady czosnku niedźwiedziego napotkano w osadach z epoki neolitu, sprzed ponad 5000 lat. Czosnek uprawiany był przez cywilizację Galów i Starożytnych Rzymian. Indoeuropejczycy czcili czosnek niedźwiedzi jako zioło lecznicze. Świeże liście pomagały wzmocnić, oczyścić i zregenerować organizm po długiej zimie. W starożytnym Egipcie ok. 1600 r. p.n.e. czosnek miał dodawać niedźwiedziej siły robotnikom przy budowie piramid. Był wykorzystywany w starożytnej medycynie indyjskiej. Czosnek jest opisywany przez Hipokratesa i Dioskuridesa, wymieniany jest w średniowiecznych księgach zielarskich.

Był znany przez plemiona słowiańskie. Uważano, że czosnek chroni przed ukąszeniami przez żmiję i ich skutkami. Był uprawiany w ogrodach królewskich. Karol Wielki wymienił czosnek w tekście dokumentu opisującego szczegółowo uprawy roślin użytkowych i gatunki drzew wchodzące w skład dóbr królewskich (747-814). W XIX wieku w Szwajcarii wyrabiano masło z mleka krów karmionych czosnkiem niedźwiedzim, co powodowało, że masło miało czosnkowy posmak.

Czosnek niedźwiedzi stosowany jest w kuchni wielu krajów. Jadalne są wszystkie części czosnku niedźwiedziego. Czosnek niedźwiedzi to nie tradycyjne ząbki a łagodniejsze w smaku liście. Świeże liście można zamrozić, a kwiatowe pędy konserwować. Liście czosnku są idealnym składnikiem sałatek i zup, pasty śniadaniowej omletów, dodatkiem do sera feta, twarogu.

Na jego bazie można przygotować pesto. Czosnek to przyprawa smakowa do mięs czerwonych, drobiu, dziczyzny, ryb, do mięs smażonych i duszonych. Nadaje smak i aromat potrawom z kasz, ryżu, warzyw, makaronu. Należy wiedzieć, że zbyt długa obróbka termiczna sprzyja utracie wielu cennych składników zdrowotnych.

Uwaga.

Szczególną ostrożność przy jedzeniu czosnku niedźwiedziego powinni zachować chorzy z niedokrwistością oraz osoby zażywające leki przeciwzakrzepowe. Istnieje możliwość wystąpienia niekorzystnych interakcji pomiędzy produktem roślinnym a przyjmowanymi lekami. By uniknąć zagrożenia zdrowia, najlepiej skonsultować z lekarzem możliwość wprowadzenia czosnku niedźwiedziego do diety.

Share

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

top