Jakie są rodzaje mąki? Którą mąkę wybrać?

Jakie są rodzaje mąki? Którą mąkę wybrać? - Mąka konopna

Na naszym rynku dostępnych jest wiele rodzajów mąki. Najpopularniejsza to oczywiście pszenna ta, której używamy na co dzień. Warto jednak poznać inne, zdrowsze. Mąka powstaje nie tylko ze zbóż. Dzisiaj kupić możemy również takie, które przygotowano z orzechów i z nasion (np. nasion konopi).

Mąka orkiszowa

Powstaje ona z odmiany pszenicy, która nie została zmodyfikowana. Zbiór całych ziaren orkiszu wraz z łupinami gwarantuje, że nie zostały one zanieczyszczone. Orkisz zawiera więcej białka od mąki pszennej, ma dużo błonnika, magnezu, cynku i fosforu. Poza tym swym składzie posiada Rodanie, którego działanie zbliżone jest do antybiotyku, pomagającego utrzymać układ odpornościowy w dobrej formie. Z maki orkiszowej można upiec muf finki, szarlotkę, usmażyć naleśniki czy placki.

Mąka konopna — niedoceniana perła wśród mąk

Mąka konopna to uniwersalny i zdrowy produkt, z który będzie idealnym dodatkiem wielu potraw. Posiada niski indeks glikemiczny, dzięki czemu doskonale nadaje się dla osób z cukrzycą. Wykazano, że pomaga w leczeniu chorób Parkinsona i Alzheimera, a także w zapobieganiu cukrzycy. Mąka konopna jest również dobrym źródłem wielu składników odżywczych, w tym kwasów tłuszczowych Omega-3, żelaza, wapnia i magnezu. Jest także doskonałym źródłem białka i świetnym dodatkiem do każdej diety.

Mąka żytnia

Zalecana jest dla osób z podwyższonym cholesterolem. Duża ilość wapnia, potasu, sodu i żelaza pomaga zapobiegać chorobom serca.

Mąka kokosowa

Wyprodukowana jest z wysuszonego i zmielonego miąższu orzecha kokosowego. Nie ma w niej glutenu. Posiada bardzo dużo błonnika. W kuchni najczęściej stosuje się ją do pieczenia chleba, wyrabiania spodów do pizzy, naleśników, do zagęszczania zup i sosów, a także jako składnika panierki do mięs.

Mąka ryżowa

Uzyskana ze zmielonych ziarenek ryżu jest jedną najbardziej dietetycznych mąk. Idealna jest dla osób zmagających się z alergiami pokarmowymi, ponieważ nie wywołuje uczuleń, gdyż jest pozbawiona glutenu. Potrawy z mąki ryżowej są lekkostrawne. Jedyny jej minus – ciężko z niej samej zagnieść ciasto. Dlatego też konieczne jest dodanie innej mąki.

Mąka sojowa

Najbardziej doceniana przez kobiety w okresie menopauzy. Dzięki zawartości hormonów roślinnych łagodzi objawy menopauzy. Poza tym zawiera mnóstwo kwasu foliowego.

Mąka jaglana

Zmielone ziarna kaszy jaglanej, powstałej z prosa. Potrawy z tej mąki polecane są głównie dla osób zmagających się z zakwaszeniem organizmu. Doskonale oczyszcza dzięki właściwościom zasadotwórczym. Można jej używać do wypieku ciastek, placków, do smażenia naleśników i gofrów.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

top