Mąka konopna

Mąka konopna jest artykułem spożywczym służącym najczęściej jako składnik. Powstaje ona w wyniku zmielenia na drobno ziaren konopi siewnych. Myląca dla niektórych może być nazwa mąki konopnej. Wbrew pozorom nie posiada ona właściwości psychoaktywnych, a także jest całkowicie legalnym wyrobem. Więcej na temat mąki konopnej dowiesz się poniżej!

Kup wysokiej jakości mąkę konopną na TotalCBD.pl

Strefa poradnikowa

To dlatego, że powstaje ze zmielonych ziaren konopi siewnych, a nie konopi indyjskich, które wpływają na zachowanie i świadomość człowieka. Zasadniczo więc, biorąc pod uwagę przeznaczenie tych dwóch odmian konopi, łączy je jedynie głównie nazwa. Spożywając produkty na bazie mąki konopnej, czyli także konopi siewnych nie należy się więc obawiać niepożądanej reakcji organizmu, a wręcz przeciwnie – jest wysoce zdrowym, pożądanym przez organizm ludzki produktem. W smaku przypomina zmielone orzechy.

Mąka konopna właściwości zdrowotne

Mąka konopna stanowi źródło wielu składników odżywczych, ale także i leczniczych. Wykorzystuje się ją do pomocy przy leczeniu chorób Parkinsona i Alzheimera. Właściwości mąki konopnej przydatne są również w obliczu cukrzycy, stwardnienia rozsianego oraz w celu uśmierzenia bólu. Konopie siewne „wyposażone” są w doskonałej, łatwo przyswajalnej jakości białko. Badania wskazują, że świetnym zamiennikiem białka pochodzenia zwierzęcego, a i o wiele zdrowszym, bo lekkostrawnym.

Jest to również świetna alternatywa dla wegetarianów. Mąka ta zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, które są niezbędne w organizmie. Spożywanie nienasyconych tłuszczów obniża ryzyko zachorowania na miażdżycę i choroby serca, ponieważ wpływają one na obniżenie poziomu złego cholesterolu. Ponadto regulują prawidłowe ciśnienie oraz zmniejszając lepkość krwi, dzięki czemu chronią przed udarem. Mąka konopna to także źródło błonnika pokarmowego, bardzo istotnego dla układu trawiennego człowieka. Niedobór błonnika może być przyczyną zaparć i innych problemów trawiennych.

Oprócz tego duża ilość przeciwutleniaczy pozytywnie wyróżnia mąkę konopną na tle innych mąk i wskazuje na jej szereg dobroczynnych właściwości, w tym działanie przeciwnowotworowe. Mąka konopna nie posiada glutenu, więc nadaje się dla osób z jego nietolerancją. Za sprawą zawartej w konopiach siewnych witaminie E, mąka konopna jest dobrym rozwiązaniem dla osób chcących spowolnić starzenie się skóry i poprawić jej jakość. Jest również odpowiednim produktem dla chcących stracić na wadze, ponieważ posiada niski indeks glikemiczny.

Jakie wartości odżywcze ma mąka konopna?

Mąka konopna za sprawą łatwo przyswajalnego białka dostarcza organizmowi aż 10 różnych aminokwasów, które są szczególnie cenne, ponieważ jedynym sposobem na ich obecność w organizmie jest ich dostarczenie – organizm sam ich nie wytwarza. Tymi aminokwasami są arginina, fenyloalanina, histydyna, izoleucyna, leucyna, lizyna, metionina, treonina, tryptofan, walina. Dlatego tak ważne jest wprowadzenie do naszej codziennej diety mąki z odtłuszczonych ziaren konopi.

Mąka konopna wartość odżywcza: Mąka konopna w 100 g posiada od 330 do 390 kcal w zależności od stopnia odtłuszczenia nasion konopi. Tłuszcze stanowią około 11% (z czego około jedynie 1 punkt procentowy to tłuszcze nasycone), węglowodany 40%, białko około 35%, reszta to błonnik. Procentowy udział tych makroskładników jest zazwyczaj zmienny u różnych producentów i wynika głównie od poziomu obróbki konopi siewnych.

Ile węglowodanów znajduje się w mące konopnej a ile w mące pszennej?​

Ile węglowodanów znajduje się w mące konopnej a ile w mące pszennej?

W mące konopnej węglowodany stanowią od 30 do 40 procent. Mąka pszenna zaś to w 76 procentach węglowodany. Warto jednak rozróżnić jakość tego niezbędnego dla ludzkiego organizmu makroskładnika. Mąka konopna jest źródłem niemal wyłącznie węglowodanów złożonych, bardzo pożądanych przez organizm i skutkujących wolniejszym trawieniem i uczuciem najedzenia się przez dłuższy czas. Obfita w węglowodany proste mąka pszenna natomiast powoduje szybki wzrost cukru w organizmie a po chwili gwałtowny jego spadek. Skłania to do przyjęcia kolejnej porcji małowartościowego posiłku.

Jaka jest cena mąki konopnej?

Cena mąki konopnej kształtuje się w zakresie od 8 do 14 zł za kilogram. Cena ta wydaje się być śmiesznie niska biorąc pod uwagę rewelacyjne wartości odżywcze w porównaniu z innymi produktami mącznymi.

Mąka konopna - zastosowanie w codziennej diecie.

Mąka konopna, ze względu na swój charakterystyczny orzechowy smak i ciemny kolor, może wzbogacać smak wielu dań i nadawać im swoistej oryginalności. Może być stosowana również jako dodatek do deserów, jogurtów czy lodów. Dla osób trenujących siłowo szczególnie poleca się spożywać mąkę konopną bezpośrednio po treningu, ponieważ wzmacnia ona włókna mięśniowe w ich odbudowie. Należy jednak pamiętać, że przy wypieku pieczywa czy ciast sama mąka konopna nie znajdzie zastosowania jeśli chcemy, by ciasto wyrosło.

Niezbędne będzie w takim przypadku zastosowanie jej wraz z innymi rodzajami mąk. Jednak jako dodatek z pewnością również zachowa swoje dobroczynne właściwości, więc warto nawet w mniejszości stosować mąkę konopną. Można ją również stosować jako zagęstnik do sosów i zup. Aby wykorzystać w jeszcze większym stopniu fantastycznych właściwości nasion konopi siewnych, oprócz mąki konopnej można stosować również olej konopny zamiast innego.

top